Deurningerstraat met Molen

Printen
Op dit in kleuren prachtige "schilderij" is de windkorenmolen van Noordendorp aan de Kottendijk te zien, die helaas geheel is verdwenen, zoals bijna alle molens in Enschede. Het onderstuk deed nog tot 1970 dienst als brandweerloods. Na 1890 heeft men hier nog korte tijd met "stoom" gemalen, maar in 1913 is de mulderij gestopt. De fabriek van S.J. Menke werd hier in 1903 aan het Molenpad gebouwd. De nachtwaker-machinist Rusius woonde naast de ingang op "den Plas". De beide overwegen Iiggen in de lijn naar Oldenzaal, het "schaddenspoor" genaamd, omdat men er aanvankelijk alleen maar een "turftreintje" in zag.

De molen van Noordendorp aan de Kortendijk. Naast de fabriekspoort van S.J. Menko (nu Twentehallen en T.E.T.-garaga) sierde eens deze korenmolen het landschap aan de rand van de stad en het land van Enschede en Lonneker. De romp stond nog lang verloren tussen de opslagterreinen van de expeditie van Schipholt en de afdakswoningen rond de fabriek.
Binnen het voormalige landgericht Enschede waren behalve deze molen, ook de Noord- en Zuidmolen (van de stad), de Spölbergmolen, de Oliemolen, de Reudinks- en de Wissinksmöl, alsmede de Lonnekermolen (die nog functioneert) bekend.

1910

1900 €