Demonstratie Uitgesloten Textielarbeiders

Printen

Demonstratie van de uitgesloten textielarbeiders uit Twente en de Geldersche Achterhoek te Enschede op Maandag 4 Maart 1924 op de markt voor Concordia. Een zwarte bladzijde in historie van de textielindustrie. 

 

Demonstratie van de uitgesloten textielarbeiders uit Twente en de Geldersche Achterhoek op maandag 4 maart 1924. De muziek zwenkt juist de C. F. Klaarstraat in, begeleid door een agent. De voorlopers zijn het nieuwe politiebureau al gepasseerd. Bij de Zuidmolen is het einde nog niet in zicht. De kaart is uitgegeven door de centrale van Arbeidersjeugdverenigingen ten bate van de uitgeslotenen.

De sociale bewogenheid was groot in de Enschedese Slag om Betere Werkgelegenheid. Middenstanders deelden mee in de malaise. Toch steunden zelfs rijken de stakingskassen der bonden. De strijd ging vooral om de loonsverlagingen van 10 %. Maar zelfs hij "die schoen maker mocht zeggen tegen Rommelaar" (een uitdrukking voor iemand die het goed had bij de grote industrielen) kon geen pasklare oplossing geven.

Demonstratie-1924-2.jpgDemonstratie-1924-2.jpg

1924

1900 €